इंडियन पॉलिटी के टॉप प्रश्न कौन किसको त्यागपत्र देता है INDIAN POLITY GK WHO GIVES RESIGNATION TO WHOM Who tenders resignation to whom


(1. President submits resignation to the Vice President
2. Vice President submits resignation to the President
3. Governor submits resignation to the President
4. Judge of Supreme Court submits resignation to the President
5. Judge of High Court submits resignation to the President
6. Speaker submits resignation to the Deputy Speaker ( of both Lok Sabha and Legislative assemblies )
7. Deputy Speaker submits resignation to the Speaker ( of both Lok Sabha and Legislative assemblies )
8. Chairman submits resignation to the Deputy Chairman ( of Legislative Council )
9. Deputy Chairman submits resignation to the Chairman ( of both RS and Legislative Council )
10. UPSC chairman and members submits resignation to the President
11. CAG submits resignation to the President )

(1. President of India submits his resignation to whom ?
ANS : Vice President

  1. Vice President of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  2. Judge of Supreme Court of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  3. Judge of High Court of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  4. Governor of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  5. Speaker of Lok Sabha submits his resignation to whom ?

    ANS : Deputy Speaker of Lok Sabha

  6. Deputy Speaker of Lok Sabha submits his resignation to whom ?

    ANS : Speaker of Lok Sabha

  7. Deputy Chairman of Council of States submits his resignation to whom ?

    ANS : Chairman of Council of States

  8. Member of house of Parliament submits his resignation to whom ?

    ANS : Chairman of upper house or the Speaker of Lower House

  9. Speaker of Assembly submits his resignation to whom ?

    ANS : Deputy Speaker of Assembly

  10. Deputy Speaker of Assembly submits his resignation to whom ?

    ANS : Speaker of Assembly

  11. Chairman of Legislative Council of States submits his resignation to whom ?

    ANS : Deputy Chairman

  12. Deputy Chairman of Legislative Council of States submits his resignation to whom ?

    ANS : Chairman

  13. A member of Public Service Commission (Union Commission or Joint Commission) submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  14. A member of Public Service Commission (State Commission) 

    submits his resignation to whom ?

    ANS : Governor of the State

  15. Prime Minister of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  16. Chief Justice of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  17. Election Commissioner of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  18. Attorney General of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  19. Comptroller and Auditor General of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  20. Chairman, Public Service Commission of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  21. Chairman, Planning Commission of India submits his resignation to whom ?

    ANS : President

  22. Chief Ministers of India submits his resignation to whom ?

    ANS : Governor of the state

  23. Member of Legislature of State of India submits his resignation to whom ?

    ANS : speaker

  24. Minister in State Council of Ministers of India submits his resignation to whom ?

    ANS : chairman of state legislative council )

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Social Links

Find Us