गवर्नर जनरल से सम्बंधित बहुत जरूरी सवाल GOVERNOR GENERAL and VICEROY OF INDIA -INDIAN NATIONAL MOVEMENT FREEDOM STRUGGLE MOST IMPORTANT QUESTIONS BEST MCQ MODERN INDIAN HISTORY


TOP BEST MOST IMPORTANT MODERN INDIAN HISTORY MCQ QUESTIONS QUESTION ANSWER FOR UPPSC UPSSSC SSC RRB SI POLICE 

GOVERNOR GENERALS OF INDIA VICEROY OF INDIA

 

1. Who was the Governor-General of India during the launch of Civil Disobedience Movement ?
ANS : Lord Irwin

2. Which Governor General Started Permanent Settlement tax in Bengal ?
ANS : Cornwallis

3. ‘Sati’ was abolished by which Governor General ?
ANS : William Bentinck

4. The Treaty of Sreerangapattam was between Tipu Sultan and which Governor General ?
ANS : Cornwallis

5. Who is known as Father of Indian Civil Service ?
ANS : Cornwallis

6. Who is known as Akbar of British India ?
ANS : Wellesley

7. Under whose administration did the Archaeological Survey of India start functioning ?
ANS : Canning

8. Who is known as Babur of British India ?
ANS : Robert Clive

9. First Governor-General of India ?
ANS : William Bentinck

10. Name the Governor General of British India who introduced English education in India ?
ANS : Lord William Bentinck

11. Name the Governor General of British India who introduced the infamous ‘Doctrine of Lapse’ ?
ANS : Lord Dalhousie

12. Which Governor General of British India introduced Telegraph and Postal system in India ?
ANS : Lord Dalhousie

13. Who was the Governor General of British India when Simon Commission visited India in 1928 ?
ANS : Lord Irwin

14. Who was the Governor General of British India when Rowlatt Act was passed in 1919 ?
ANS : Lord Chelmsford

15. Name the Governor General of British India who is known as Father of Local Self Governmentin India ?
ANS : Lord Ripon

16. Who was the the Governor General of British India during mutiny of 1857 ?
ANS : Lord Canning

17. Name the Governor General of British India who abolished all restrictions on vernacular press and was also known as Liberator of the Press ?
ANS : Sir Charles Metcaffe

18. Name the Governor General of British India who is known as Maker of Modern India ?
ANS : Lord Dalhousie

19. Name the Governor General of British India who introduced Permanent Settlement of Bengal ?
ANS : Lord Cornwallis

20. Name the Governor General of British India who defeated Tipu Sultan in Third Anglo – Mysore War ?
ANS : Lord Cornwallis

21. Who was the Governor General of British India when Government of India Act, 1935 was enforced ?
ANS : Lord Linlithgow

22. Name the Governor General of British India who introduced the policy of Subsidiary Alliance to keep the Indian ruler in control ?
ANS : Lord Wellesley

23. Who was the Governor General of British India when Indian National Congress was formed ?
ANS : Lord Dufferin

24. The partition of Bengal in 1905 was effected by whom ?
ANS : Lord Curzon

25. With which governor general did Mahatma Gandhi sign a pact to suspend the Civil Disobedience Movement and take part in the Round Table Conference ?
ANS : Lord Irwin

26. Indian Railways and telegraph services were started during the reign of ?
ANS : Lord Dalhousie

27. Who took keen interest in the construction of Viceregal Lodge in Shimla and also became its first occupant in 1888 ?
ANS : Lord Dufferin

28. Who was the target of an assassination attempt in the Delhi conspiracy case headed by Rash Bihari Bose in 1911 ?
ANS : Lord Hardinge

29. Rowlatt Act which authorised the Government to detain people without trial for an indefinite period was passed during the tenure of ?
ANS : Lord Chelmsford

30. When Gandhiji was imprisoned for the first time in India, the Governor General of India was ?
ANS : Lord Reading

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Social Links

Find Us